AntiA száz éve született Visky Ferenc Anti című könyvének újrakiadása a szerző közeli barátjának alakját idézi meg. Egri kicsiny kis falu Szatmár megyében, de szülöttjének élete tökéletesen leképezi a kelet-európai térség történelmi változásainak, helyesebben szólva történelmi kálváriájának huszadik századi állomásait. Mire az árvaságra jutott Papp Antalnak sikerült volna a közeli bérelt nagybirtokon gazdálkodását talpra állítania, a kommunista hatalom téeszesítő törekvései mindenétől megfosztották. Kiváló jellemessége miatt azonban a falubeliek ragaszkodtak ahhoz, hogy az újonnan megalakult közös gazdálkodás élén vezesse Egri életét. Hite oly mértékben megakadályozta a kommunista világnézet meggyökerezését a faluban, hogy 1956-ban a hatalom jobbnak látta helyéről eltávolítani. 20 év kényszermunkára ítélték. Az anekdotaszerű rövid történetek annak is tanúságát adják, milyen ellentmondásos, groteszk helyzeteket szült a történelem, mennyire nem tudott mit kezdeni a hatalom azokkal, akik autonóm személyiségként éltek és működtek benne, akik a közért élni és tenni tudtak.

További hasonló könyvek


Békebeli 1913 reloaded

A kötet a legutolsó békebeli év, 1913 krónikája, szubjektív válogatási szempont alapján összeállítva – ennek köszönheti könnyedségét és végig fenntartott érdeklődő jókedvét, mely az olvasóra is átragad. Súlyozottan foglalkozik irodalmi és csíkszeredai témákkal, köszönhetően a Nyugat és a Csíki hírlap c. folyóiratok 1913-as számaiból való szemelgetésnek, meg a narrátor-kommentátor és „Innen-Onnanista” Ipse elkötelezettségének e témák iránt. Pezsdítő léptékváltások (csíki pletykák és nagypolitikai játszmák […]

Makámaszútra

Egymással akár több emberöltő távolságból is „rímelő” emberi életek – évszázadnyi történetfolyam – foglalata. Párhuzamosan futó vagy egymást keresztező életutak, egymásnak feszülő szenvedélyek, történetek, melyek együtt: történelemmé állnak össze.