November 15, 2012

„Kiragad az időből és térből”

 

A Kriterion Kiadó Időzz el című kötetének bemutatóján Kovács András Ferenc, a verseskötet gondozója beszélgetett a szerzővel, Nagy Attilával. Régi barátokként és szerzőpárosként oldott hangulatban, felolvasások közepette mutatták be a korszerű melankóliát, törékenységet megjelenítő verses könyvet.

Kovács András Ferenc, hogy a kötet hangulatát érzékeltesse több verset is felolvasott a népes érdeklődőknek, ezek közül a Dacos hallgatagok és az Eszterházy parafrázis című verseket. „Érzékenyen, finoman vannak a szavak, a versek a papírra felvive. Az olvasásélményén túl arról árulkodnak a versek, hogy milyen a mindennapi arca a költőnek.” – jegyezte meg a szerző barátja.

„Egy elfoglalt orvos ember mikor, hogy és hol ír verset?” – hangzott Kovács András Ferenc kérdése. A szerző elárulta, hogy mindenütt tud verset írni, még a vécén ülve is. „Mindenütt és sehol. Nem vagyok nyugtalan, ha nem jön az ihlet. Várok. Addig olvasok, nem telik úgy el nap, hogy ne olvasnék verseket.” – árulta el Nagy Attila.

A szerző rajong az órákért, óramániás, így a megjelent kötetének borítóképe nagyon tetszik neki, amelyet csüngő órák borítanak. A versírás a szerző számára kilépést jelent a mindennapi életből, másképp jelenik meg az idő, hisz ez kiragadja időből és térből.

Kovács András Ferenc és Nagy Attila felolvasása mellett, Balázs Éva színművésznő előadásában is hallhattunk néhány verset a bemutatott kötetből. (Kondra Tünde)

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]