November 16, 2018

Kalózlány: ösztönből írni, ösztönből élni

Lupescu Kata nem ismeretlen a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár résztvevői számára – egy évvel ezelőtt Marosvásárhelyen is bemutatták első kötetét, a Végső kezdet alcímű Kalózlány című kötetét.

Ezúttal a sorozat második részével ismerkedhet meg a közönség. Lupescu Kata eddig nyolc regényt írt, tudjuk meg a vele beszélgető Makkai Kingától. A fiatal író a tőle megvonhatatlan magabiztossággal hozzáteszi: már készül a kilencedik. Akaratlagos késleltetéssel teszem hozzá, a lány tizenhat éves.

Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

Amit a beszélgetés elején megtudhatunk róla, nem okoz meglepetést. Csillapíthatatlan éhséggel kebelezi be a körülötte levő világot, a kedvenc időtöltése pedig az írás. Ami ezután jön, az félresöpri belőlem az egyén iránti legkisebb kétkedést, és hitetlenséget. Makkai Kinga arra kíváncsi,  hogy mit is jelent a lány számára az írás. Az alkotóból feltörő tehetség, megszállottság forrására kíváncsi, ahogyan mi, résztvevők is azok lehetünk. Lupescu Kata pedig olyan választ ad, ami mélyen behatol a fejem rációt irányító vezérlőpultjába, és nemes egyszerűséggel kikapcsolja. Nincsenek kérdéseim. Mesélni kezd, én meg csak hallgatok. Elmondja, hogy számára az írás természetes, ösztönös. Ez a természetesség szerinte azért születhetett meg benne, mert már kisgyerek korában elkezdett írni. A gyermekben pedig még nincs meg a felnőttekre jellemző gát, kétség. Csak az ösztönvilág. A gyerek nem fél a mélységtől, sem a tűztől, ami megégethet. Csak tapasztalni akar. Ez teszi boldoggá. Így volt ez vele is, meséli Kata. Olyannyira beleivódott a lány életébe, hogy már eggyé vált az írással. Ő maga a saját fejében létezik.

Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

Makkai Kinga elmondja, hogy a Kalózlány nem egy egyszerű cselekményű fantasy regény- történelmi, gazdasági és kulturális vonatkozásokban gazdag világot elevenít fel, de társadalomkritika, életfilozófia is megfogalmazódik egy-egy szereplő szájából. Furcsának gondolom első hallásra, hogy egy, még gyermeknek mondható emberi lényből ekkora súlyú szavak szaladjanak ki. Tizenéves lány. Sok inger éri. Talán mindez, amit most elgondolt, teljesen a feje tetejére áll. Az ember, életciklusonként megcáfolja önmagát. Viszont ettől az, amit Lupescu Kata megfogalmaz, még teljesen érvényes. Mert ő most így gondolja és kész.

A regényfolyamban fontos szerepet kap a művészet. Ezen belül a művészet hanyatlása. Ezt, a regényben az úgynevezett Életművészek próbálják egyensúlyozni.

Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

Ezután az író egy újabb érdekes témát boncolgat. A regény egy letűnt korban játszódik. Elmondja, hogy azért választotta ezt a kort, mert a mai világban nem tud élni a fantasy. A 21. század technikai vívmányai megkönnyítik az emberek számára a problémamegoldást. Nincsenek éles szituációk. Az emberek közötti viszonyok sem tudnak akkorát robbanni. A fantasyt szeparálni kell a mai világtól, a cselekmény és szereplők védelmében, mondja Kata.

Hogy mire számíthatunk tőle a közeljövőben. A Kalózlány további köteteinek a kiadására készül, emellett pedig két regénye is készül. Az egyik egy szürreálisabb hangvételű, társadalomkritikaként is értelmezhető fantasy lesz, a másik pedig elmondása szerint egy rendhagyó önéletrajzi regény, amelynek szereplői Kata énjét varázsolnák a lapokra.

Brassai Eszter

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]