October 29, 2018

Idén is lesz Irodalmi Kávéház – program

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, főpáholy előtti galéria

 

CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 15.

15:00 Főpróba. Az Élő Várad Mozgalom performansza. Zudor János: Romániából jöttem című poémájának felhasználásával írta és előadja Biró Árpád Levente, Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa. Rendezte Tasnádi-Sáhy Péter.

 

PÉNTEK, NOVEMBER 16.

14:00 Könyvbemutató – Exit Kiadó – Lupescu Kata: Kalózlány 2. Pokoli kör. A szerzővel Makkai Kinga beszélget.

15:00 Védett vidékre visz-e a szárnyvonal?Fekete Vince legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

16:00 Ötven plusz…. és a majdani hátrahagyott versekErdős Virág legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

17:00 Nem könnyű szeméremékszerekkel világport hinteniTolnai Ottó legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Markó Béla beszélget.

18:00 Duna és Nílus között, avagy mitől leszünk lúdbőrösekKemény István legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Csuhai István, az Élet és Irodalom szerkesztője beszélget.

 

SZOMBAT, NOVEMBER 17.

12:30 Ókontri – újkontri, avagy máshogy mindenki másOravecz Imre legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

14:00 Életéhség, mindennapok és békevágy. Diamantstein György és Sebestyén Mihály beszélget Király Kinga Júliával a Mentor Könyvek kiadónál megjelent Az újrakezdés receptjei című könyvének ürügyén.

15:00 Ugyanolyan mások, avagy „na most akkor mondjátok meg, nagyokosok, mi legyen!” – Beszélgetés egy többre érdemesült antológiáról – Káli Király István meghívottai Erdős Virág, Kemény István, Király Kinga Júlia, Oravecz Imre és Szele Anna.

16:00 Könyvbemutató: Kalligram Kiadó – Markó Béla: Bocsáss meg, Ginsberg! című verseskötetéről a szerzővel Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője beszélget.

 

VASÁRNAP, NOVEMBER 18.

11:00 Bethlenek évszázadai, évszázadok Bethlenjei Káli Király István, Kálmán Attila és Sebestyén Mihály eszmecseréje Makkai Sándor: Egyedül. Bethlen Gábor lelki arca és a Bizony, csoda!, Káli István beszélgetése gróf Bethlen Anikóval című könyvek kapcsán.

 

 

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]