October 29, 2018

Idén is lesz Irodalmi Kávéház – program

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, főpáholy előtti galéria

 

CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 15.

15:00 Főpróba. Az Élő Várad Mozgalom performansza. Zudor János: Romániából jöttem című poémájának felhasználásával írta és előadja Biró Árpád Levente, Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa. Rendezte Tasnádi-Sáhy Péter.

 

PÉNTEK, NOVEMBER 16.

14:00 Könyvbemutató – Exit Kiadó – Lupescu Kata: Kalózlány 2. Pokoli kör. A szerzővel Makkai Kinga beszélget.

15:00 Védett vidékre visz-e a szárnyvonal?Fekete Vince legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

16:00 Ötven plusz…. és a majdani hátrahagyott versekErdős Virág legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

17:00 Nem könnyű szeméremékszerekkel világport hinteniTolnai Ottó legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Markó Béla beszélget.

18:00 Duna és Nílus között, avagy mitől leszünk lúdbőrösekKemény István legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Csuhai István, az Élet és Irodalom szerkesztője beszélget.

 

SZOMBAT, NOVEMBER 17.

12:30 Ókontri – újkontri, avagy máshogy mindenki másOravecz Imre legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

14:00 Életéhség, mindennapok és békevágy. Diamantstein György és Sebestyén Mihály beszélget Király Kinga Júliával a Mentor Könyvek kiadónál megjelent Az újrakezdés receptjei című könyvének ürügyén.

15:00 Ugyanolyan mások, avagy „na most akkor mondjátok meg, nagyokosok, mi legyen!” – Beszélgetés egy többre érdemesült antológiáról – Káli Király István meghívottai Erdős Virág, Kemény István, Király Kinga Júlia, Oravecz Imre és Szele Anna.

16:00 Könyvbemutató: Kalligram Kiadó – Markó Béla: Bocsáss meg, Ginsberg! című verseskötetéről a szerzővel Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője beszélget.

 

VASÁRNAP, NOVEMBER 18.

11:00 Bethlenek évszázadai, évszázadok Bethlenjei Káli Király István, Kálmán Attila és Sebestyén Mihály eszmecseréje Makkai Sándor: Egyedül. Bethlen Gábor lelki arca és a Bizony, csoda!, Káli István beszélgetése gróf Bethlen Anikóval című könyvek kapcsán.

 

 

November 20, 2018

Valláskritikus mémek és reformátorok karikatúrája

Igaz ugyan, hogy ebben az évben az unitárius egyház ünnepli alapításának kerek évfordulóját és a reformátusok már 501 évesek, de ettől még érdekes dolgok hangzottak el Koinónia kiadó kettős könyvbemutatóján, ahol az egyik tárgy Glenn S. Shunshine Reformáció fotelteológusoknak című könyve volt, a másik pedig Nick Page, A kereszténység majdnem tévedhetetlen története. Előbbi szaklektorával, Adorján […]

November 19, 2018

Gyereknyelven a valós kérdésekről

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt figyelmet fordított a gyerekre, tucatnyi, kizárólag a fiatal olvasónemzedéknek szóló könyv kereste gazdáját a rendezvényen. Volt olyan könyv is azonban, amelynek a szerzőjéhez is szerencséjük volt a gyerekeknek, illetve az őket kísérő felnőtteknek, így első kézből értesülhettek arról, hogy miért az a címe, főszereplője vagy sztorija egy könyvnek. Itt mutatták […]

November 18, 2018

Betűk és dallamok egy helyen

A népszerű közmondás alapján eddig csak a virágokkal kapcsolatban tudhattunk biztosan azt, hogy ki a rossz és ki a jó ember. Egy új kutatásnak köszönhetően azonban úgy tűnik, a könyvek szeretete is árulkodik a személyiségünkről. A londoni Kingston Egyetem kutatói vizsgálatuk során nemrégiben egy érdekes eredményre bukkantak. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, empatikusabbak és […]