October 28, 2018

Ezekkel a gyerekprogramokkal várunk

Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Klubterem

 

November 15., csütörtök

10: Fütyülünk a világra – Bertóti Johanna gyerekkoncertje (Kisterem)

11: Mentsd meg a sárkányok becsületét – játék Kajtikó, a derék sárkányfiú mesekönyv főszereplőjével. Házigazda: Berke Krisztina-Ágnes, Kürti Andrea (Koinónia Kiadó)

12, 30: Elég legyen az olvasásból! – felolvasószínházzal egybekötött könyvbemutató. Claire Gratias Elég legyen az olvasásból! című, Sylvie Serprix által illusztrált és a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent könyvét Codău Annamária ismerteti, majd felolvasószínház keretében ismerkedünk meg a mesével.

14: Mesefonal – interaktív meseolvasás, mesemondás nyereményjátékkal, négy mesekönyvhöz kapcsolódóan: M. Simon Katalin: Szelíd mesék a vadonból, illusztrálta Takács Sz. Kinga; Arany László: Fehérlófia és Benedek Elek: A Nap fája és más növénymesék – válogatta, átdolgozta és szerkesztette Nagy Zsolt, illusztrálta Fábián Gabriella; Az aranyleány. Bolgár népmesék – válogatta Anelija Hrisztova Vezsdarova, fordította Iván Andrea, illusztrálta Pápai Barna. Moderátor: Tekei Erika, szerkesztő. (Kreatív Kiadó)

17: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője középiskolásoknak (1-es számú próbaterem)

17: Barangolás a népi hangszerek világában a Hagyományok háza szervezésében és A füttyös legény – Csángó népmesék című kötet, a Gutenberg Kiadó népmesesorozata legújabb darabjának bemutatója. A népi hangszereket bemutatja az Üver zenekar, az Öves együttes, Samu Janka, Moldován Emese, Gyárfás Róbert és Kisfaludi János. Elhangzik egy mese A füttyös legényből. Vendégünk Kürti Andrea, a kötet illusztrátora.

19: Író-olvasó találkozó. Bódi Attilával, a Lázadni veletek akartam könyv szerzőjével Novák Csaba Zoltán beszélget. (Kisterem)

 

November 16., péntek

10: Dalos felhőtúra vízben, völgyben, fák között – A Kirándulás a fehőben című zenés könyv szerzőjével, Balázs Imre Józseffel és illusztrátorával, Márton Évával Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

10: Napsugár-morzsák – találkozás a Napsugár gyereklap főszerkesztőjével, Zsigmond Emesével. Meghívott vendégeink: Lázsló Noémi és Cseh Katalin, költők.

11: A házikó meséje – mesepedagógiai foglalkozás kisiskolásoknak. A foglalkozást Székely Tímea pedagógus vezeti.

12: Az elhagyatott könyvtár és a kalandéhes gyerekek esete – Kettős könyvbemutató, meseszövés és közös kacagós olvasás. Lizi és a mindentudó Porcica szerzőjével, Hajós Erikával, illusztrátorával, Darvay Tündével és az Apa, építsünk kuckót! (írta és illusztrálta: Markus Majalouma) fordítójával, Jankó Szép Yvette-tel Berke Krisztina-Ágnes beszélget.

13: A mesefordítás izgalmas kihívásai –  Victoria Pătrașcu Mesepörgettyű – öt tótágast állt mese című, a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatója. Vendégünk László Noémi költő, a mű fordítója és Kürti Andrea, a könyv illusztrátora.

14: Macskamuzsika – mesélős-játékos foglalkozás a Pásztor Csörgei Andreával (Cerkabella Kiadó)

15:  Édesvíz – sós víz – papírszínházas foglalkozás Demeter Évával

14: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője  az 5-6. osztály számára

17: Puhakönyves mesék  –  interaktív mesemondás – és hallgatás 1-3 éves gyerekeknek

16: Szabó Róbert Csabával, a Gutenberg Kiadónál megjelent Vajon nagyi és az aranyásók szerzőjével Makkai Kinga házigazda beszélget (Kisterem).

 

November 17., szombat

10: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője a IV. osztály számára (1-es számú próbaterem)

10: Játékos meseTEKERGŐ Hajós Erikával kisgyerekes családok részére

11: Három ölelés – alkalmazott (báb)színházi foglalkozás Tálas Ferenc és Barabási Hajnalka pedagógusok közreműködésével

12: Író-olvasó találkozó: Berg Judittal Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

13: Rendhagyó kettős könyvbemutató kisiskolásoknak: Demény Péter: Tamara és a vidámság mellénye, illusztrálta Eperjesi Noémi; Fóris-Ferenczi Rita: Bezzeg, illusztrálta Pápai Barna. A szerzőkkel Tekei Erika szerkesztő beszélget. (Kreatív Kiadó)

A beszélgetést műhelyfoglalkozás követi Eperjesi Noémi képzőművész közreműködésével.

 

November 18., vasárnap

10: Olvasd el, és játssz velünk! – olvasójáték döntője a VII-VIII. osztály számára (1-es számú próbaterem)

11: Hopp-Láda – az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház bábelőadása (Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház)

12: Író-olvasó találkozó: Zágoni Balázzsal,  A gömb című ifjúsági regény szerzőjével Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

November 20, 2018

Valláskritikus mémek és reformátorok karikatúrája

Igaz ugyan, hogy ebben az évben az unitárius egyház ünnepli alapításának kerek évfordulóját és a reformátusok már 501 évesek, de ettől még érdekes dolgok hangzottak el Koinónia kiadó kettős könyvbemutatóján, ahol az egyik tárgy Glenn S. Shunshine Reformáció fotelteológusoknak című könyve volt, a másik pedig Nick Page, A kereszténység majdnem tévedhetetlen története. Előbbi szaklektorával, Adorján […]

November 19, 2018

Gyereknyelven a valós kérdésekről

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt figyelmet fordított a gyerekre, tucatnyi, kizárólag a fiatal olvasónemzedéknek szóló könyv kereste gazdáját a rendezvényen. Volt olyan könyv is azonban, amelynek a szerzőjéhez is szerencséjük volt a gyerekeknek, illetve az őket kísérő felnőtteknek, így első kézből értesülhettek arról, hogy miért az a címe, főszereplője vagy sztorija egy könyvnek. Itt mutatták […]

November 18, 2018

Betűk és dallamok egy helyen

A népszerű közmondás alapján eddig csak a virágokkal kapcsolatban tudhattunk biztosan azt, hogy ki a rossz és ki a jó ember. Egy új kutatásnak köszönhetően azonban úgy tűnik, a könyvek szeretete is árulkodik a személyiségünkről. A londoni Kingston Egyetem kutatói vizsgálatuk során nemrégiben egy érdekes eredményre bukkantak. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, empatikusabbak és […]