October 28, 2018

Ezekkel a gyerekprogramokkal várunk

Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Klubterem

 

November 15., csütörtök

10: Fütyülünk a világra – Bertóti Johanna gyerekkoncertje (Kisterem)

11: Mentsd meg a sárkányok becsületét – játék Kajtikó, a derék sárkányfiú mesekönyv főszereplőjével. Házigazda: Berke Krisztina-Ágnes, Kürti Andrea (Koinónia Kiadó)

12, 30: Elég legyen az olvasásból! – felolvasószínházzal egybekötött könyvbemutató. Claire Gratias Elég legyen az olvasásból! című, Sylvie Serprix által illusztrált és a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent könyvét Codău Annamária ismerteti, majd felolvasószínház keretében ismerkedünk meg a mesével.

14: Mesefonal – interaktív meseolvasás, mesemondás nyereményjátékkal, négy mesekönyvhöz kapcsolódóan: M. Simon Katalin: Szelíd mesék a vadonból, illusztrálta Takács Sz. Kinga; Arany László: Fehérlófia és Benedek Elek: A Nap fája és más növénymesék – válogatta, átdolgozta és szerkesztette Nagy Zsolt, illusztrálta Fábián Gabriella; Az aranyleány. Bolgár népmesék – válogatta Anelija Hrisztova Vezsdarova, fordította Iván Andrea, illusztrálta Pápai Barna. Moderátor: Tekei Erika, szerkesztő. (Kreatív Kiadó)

17: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője középiskolásoknak (1-es számú próbaterem)

17: Barangolás a népi hangszerek világában a Hagyományok háza szervezésében és A füttyös legény – Csángó népmesék című kötet, a Gutenberg Kiadó népmesesorozata legújabb darabjának bemutatója. A népi hangszereket bemutatja az Üver zenekar, az Öves együttes, Samu Janka, Moldován Emese, Gyárfás Róbert és Kisfaludi János. Elhangzik egy mese A füttyös legényből. Vendégünk Kürti Andrea, a kötet illusztrátora.

19: Író-olvasó találkozó. Bódi Attilával, a Lázadni veletek akartam könyv szerzőjével Novák Csaba Zoltán beszélget. (Kisterem)

 

November 16., péntek

10: Dalos felhőtúra vízben, völgyben, fák között – A Kirándulás a fehőben című zenés könyv szerzőjével, Balázs Imre Józseffel és illusztrátorával, Márton Évával Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

10: Napsugár-morzsák – találkozás a Napsugár gyereklap főszerkesztőjével, Zsigmond Emesével. Meghívott vendégeink: Lázsló Noémi és Cseh Katalin, költők.

11: A házikó meséje – mesepedagógiai foglalkozás kisiskolásoknak. A foglalkozást Székely Tímea pedagógus vezeti.

12: Az elhagyatott könyvtár és a kalandéhes gyerekek esete – Kettős könyvbemutató, meseszövés és közös kacagós olvasás. Lizi és a mindentudó Porcica szerzőjével, Hajós Erikával, illusztrátorával, Darvay Tündével és az Apa, építsünk kuckót! (írta és illusztrálta: Markus Majalouma) fordítójával, Jankó Szép Yvette-tel Berke Krisztina-Ágnes beszélget.

13: A mesefordítás izgalmas kihívásai –  Victoria Pătrașcu Mesepörgettyű – öt tótágast állt mese című, a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatója. Vendégünk László Noémi költő, a mű fordítója és Kürti Andrea, a könyv illusztrátora.

14: Macskamuzsika – mesélős-játékos foglalkozás a Pásztor Csörgei Andreával (Cerkabella Kiadó)

15:  Édesvíz – sós víz – papírszínházas foglalkozás Demeter Évával

14: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője  az 5-6. osztály számára

17: Puhakönyves mesék  –  interaktív mesemondás – és hallgatás 1-3 éves gyerekeknek

16: Szabó Róbert Csabával, a Gutenberg Kiadónál megjelent Vajon nagyi és az aranyásók szerzőjével Makkai Kinga házigazda beszélget (Kisterem).

 

November 17., szombat

10: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője a IV. osztály számára (1-es számú próbaterem)

10: Játékos meseTEKERGŐ Hajós Erikával kisgyerekes családok részére

11: Három ölelés – alkalmazott (báb)színházi foglalkozás Tálas Ferenc és Barabási Hajnalka pedagógusok közreműködésével

12: Író-olvasó találkozó: Berg Judittal Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

13: Rendhagyó kettős könyvbemutató kisiskolásoknak: Demény Péter: Tamara és a vidámság mellénye, illusztrálta Eperjesi Noémi; Fóris-Ferenczi Rita: Bezzeg, illusztrálta Pápai Barna. A szerzőkkel Tekei Erika szerkesztő beszélget. (Kreatív Kiadó)

A beszélgetést műhelyfoglalkozás követi Eperjesi Noémi képzőművész közreműködésével.

 

November 18., vasárnap

10: Olvasd el, és játssz velünk! – olvasójáték döntője a VII-VIII. osztály számára (1-es számú próbaterem)

11: Hopp-Láda – az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház bábelőadása (Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház)

12: Író-olvasó találkozó: Zágoni Balázzsal,  A gömb című ifjúsági regény szerzőjével Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]