October 28, 2018

Ezekkel a gyerekprogramokkal várunk

Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Klubterem

 

November 15., csütörtök

10: Fütyülünk a világra – Bertóti Johanna gyerekkoncertje (Kisterem)

11: Mentsd meg a sárkányok becsületét – játék Kajtikó, a derék sárkányfiú mesekönyv főszereplőjével. Házigazda: Berke Krisztina-Ágnes, Kürti Andrea (Koinónia Kiadó)

12, 30: Elég legyen az olvasásból! – felolvasószínházzal egybekötött könyvbemutató. Claire Gratias Elég legyen az olvasásból! című, Sylvie Serprix által illusztrált és a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent könyvét Codău Annamária ismerteti, majd felolvasószínház keretében ismerkedünk meg a mesével.

14: Mesefonal – interaktív meseolvasás, mesemondás nyereményjátékkal, négy mesekönyvhöz kapcsolódóan: M. Simon Katalin: Szelíd mesék a vadonból, illusztrálta Takács Sz. Kinga; Arany László: Fehérlófia és Benedek Elek: A Nap fája és más növénymesék – válogatta, átdolgozta és szerkesztette Nagy Zsolt, illusztrálta Fábián Gabriella; Az aranyleány. Bolgár népmesék – válogatta Anelija Hrisztova Vezsdarova, fordította Iván Andrea, illusztrálta Pápai Barna. Moderátor: Tekei Erika, szerkesztő. (Kreatív Kiadó)

17: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője középiskolásoknak (1-es számú próbaterem)

17: Barangolás a népi hangszerek világában a Hagyományok háza szervezésében és A füttyös legény – Csángó népmesék című kötet, a Gutenberg Kiadó népmesesorozata legújabb darabjának bemutatója. A népi hangszereket bemutatja az Üver zenekar, az Öves együttes, Samu Janka, Moldován Emese, Gyárfás Róbert és Kisfaludi János. Elhangzik egy mese A füttyös legényből. Vendégünk Kürti Andrea, a kötet illusztrátora.

19: Író-olvasó találkozó. Bódi Attilával, a Lázadni veletek akartam könyv szerzőjével Novák Csaba Zoltán beszélget. (Kisterem)

 

November 16., péntek

10: Dalos felhőtúra vízben, völgyben, fák között – A Kirándulás a fehőben című zenés könyv szerzőjével, Balázs Imre Józseffel és illusztrátorával, Márton Évával Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

10: Napsugár-morzsák – találkozás a Napsugár gyereklap főszerkesztőjével, Zsigmond Emesével. Meghívott vendégeink: Lázsló Noémi és Cseh Katalin, költők.

11: A házikó meséje – mesepedagógiai foglalkozás kisiskolásoknak. A foglalkozást Székely Tímea pedagógus vezeti.

12: Az elhagyatott könyvtár és a kalandéhes gyerekek esete – Kettős könyvbemutató, meseszövés és közös kacagós olvasás. Lizi és a mindentudó Porcica szerzőjével, Hajós Erikával, illusztrátorával, Darvay Tündével és az Apa, építsünk kuckót! (írta és illusztrálta: Markus Majalouma) fordítójával, Jankó Szép Yvette-tel Berke Krisztina-Ágnes beszélget.

13: A mesefordítás izgalmas kihívásai –  Victoria Pătrașcu Mesepörgettyű – öt tótágast állt mese című, a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatója. Vendégünk László Noémi költő, a mű fordítója és Kürti Andrea, a könyv illusztrátora.

14: Macskamuzsika – mesélős-játékos foglalkozás a Pásztor Csörgei Andreával (Cerkabella Kiadó)

15:  Édesvíz – sós víz – papírszínházas foglalkozás Demeter Évával

14: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője  az 5-6. osztály számára

17: Puhakönyves mesék  –  interaktív mesemondás – és hallgatás 1-3 éves gyerekeknek

16: Szabó Róbert Csabával, a Gutenberg Kiadónál megjelent Vajon nagyi és az aranyásók szerzőjével Makkai Kinga házigazda beszélget (Kisterem).

 

November 17., szombat

10: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője a IV. osztály számára (1-es számú próbaterem)

10: Játékos meseTEKERGŐ Hajós Erikával kisgyerekes családok részére

11: Három ölelés – alkalmazott (báb)színházi foglalkozás Tálas Ferenc és Barabási Hajnalka pedagógusok közreműködésével

12: Író-olvasó találkozó: Berg Judittal Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

13: Rendhagyó kettős könyvbemutató kisiskolásoknak: Demény Péter: Tamara és a vidámság mellénye, illusztrálta Eperjesi Noémi; Fóris-Ferenczi Rita: Bezzeg, illusztrálta Pápai Barna. A szerzőkkel Tekei Erika szerkesztő beszélget. (Kreatív Kiadó)

A beszélgetést műhelyfoglalkozás követi Eperjesi Noémi képzőművész közreműködésével.

 

November 18., vasárnap

10: Olvasd el, és játssz velünk! – olvasójáték döntője a VII-VIII. osztály számára (1-es számú próbaterem)

11: Hopp-Láda – az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház bábelőadása (Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház)

12: Író-olvasó találkozó: Zágoni Balázzsal,  A gömb című ifjúsági regény szerzőjével Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

October 4, 2019

Útmutató a tökéletes olvasósarokhoz

Az utóbbi évek lakberendezési trendjeinek egyik meghatározó pontja a külön olvasósarok, fészek berendezése. Egy otthonos lakás akkor teljesedik ki, ha található valahol egy sarok, ami kizárólag az olvasásnak szánt fészkelő. A könyvvásárra készülve, összeírunk pár szempontot, hogy mitől lesz tökéletes egy olvasósarok. A hely kiválasztása Ha olvasni akarunk, akkor csendre, nyugalomra vágyunk, picit elhúzódunk a […]

October 4, 2019

Kiemelt programjaink

  Íme az idei vásár kiemelt programjai. Jövünk a többivel is nemsokára.    SZERDA, NOVEMBER 13. 19.00 Nemzeti Színház – Nagyterem, színpadtéri stúdió – Monodráma – Darvasi László: Karády zárkája, Rendező: Béres László. Előadja: Bartha Boróka. (A Gyulai Várszínház produkciója.)     CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 14. 10.00 Színháztér – Megnyitó – A könyv bűvöletében, a Navarra Dance […]

September 10, 2019

Jelentkezz olvasójátékunkra!

Idén is meghírdetjük az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójátékunkat. Íme a kiírás:    Olvasd el, és játssz velünk! – olvasás-népszerűsítő játék – A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői évről-évre kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs irodalom népszerűsítésére, az olvasóvá nevelésre, ezért a 25. könyves szemlét megelőzően is olvasójátékot hirdetnek a gyerekek és fiatalok körében. A játék […]