November 17, 2018

Családi táncház KAF-tól

A könyvkiadás ma már művészet – és itt nem arra gondolok, hogy a kiadók vezetői részéről komoly „művészet” az igényesebbnél igényesebb könyveket csupán pár tíz lejért adni (és fennmaradni a piacgazdaság világában). Azért művészet, mert ma már nemcsak annyiról szól a könyvkiadás, hogy az olvasó két keményebb lap közé összeragasztva kap több tucatnyi vékonyabbat.

A könyvkiadás ma már a művészetek találkozásáról szól – írásművészet, képzőművészet, zeneművészet. Nem azt mondom, hogy ezt a triót mindig kéz a kézben látjuk a könyvesboltokban, hanem azt, hogy néha egészen különleges eredménye van ezeknek a találkozásoknak.

A Gutenberg Kiadónál megjelent Árdeli szép tánc egy ilyen találkozás eredménye – a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc és a Sebő-együttes közös könyve, amelyet Kürti Andrea csodaszép rajzai tesznek még különlegesebbé. Az igényesen kiviteleztet kötet verseinek az ihletői a népdalok, népköltészet, az évszakok, a természet vagy a történelem, esetleg más költők életműve. Utóbbiak közül talán a Hódolat Weöres Sándornak a legemlékezetesebb. De nemcsak olvasni, hanem hallgatni is lehet ezeket a költeményeket, a Sebő együttes megzenésítésében, emellett maga Kovács András Ferenc is felolvas néhány verset, ami hangoskönyv-jelleget kölcsönöz a kiadványnak.

A megzenésített verseket Sebő Ferenc válogatta, az ő szavaival élve „nekünk olvasók lelkeknek, szerencsére minden korban akadnak olyan költőink, akik felerősítik magukban (és írásaikban) ezt az időtlenségből átsugárzó hangot, és vezetőnkül ajánlkozva segítenek, hogy ne csak meghalljuk, hanem magunk is „igaz hang”-gá váljunk, és annak továbbsugárzói legyünk”.

Kürti Andrea ezután fogott hozzá az illusztrációk elkészítéséhez. Azt mondja, könnyebb volt úgy alkotni, hogy közben hallgathatta a megzenesített verseket. Ezek egyébként bár első ránézésre gyerekeknek szólnak, a kötet nem egy gyerekversválogatás, a világ hallásáról, meghallásáról szóló műalkotás.

Szász Z. Zsolt

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]