November 17, 2018

Családi táncház KAF-tól

A könyvkiadás ma már művészet – és itt nem arra gondolok, hogy a kiadók vezetői részéről komoly „művészet” az igényesebbnél igényesebb könyveket csupán pár tíz lejért adni (és fennmaradni a piacgazdaság világában). Azért művészet, mert ma már nemcsak annyiról szól a könyvkiadás, hogy az olvasó két keményebb lap közé összeragasztva kap több tucatnyi vékonyabbat.

A könyvkiadás ma már a művészetek találkozásáról szól – írásművészet, képzőművészet, zeneművészet. Nem azt mondom, hogy ezt a triót mindig kéz a kézben látjuk a könyvesboltokban, hanem azt, hogy néha egészen különleges eredménye van ezeknek a találkozásoknak.

A Gutenberg Kiadónál megjelent Árdeli szép tánc egy ilyen találkozás eredménye – a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc és a Sebő-együttes közös könyve, amelyet Kürti Andrea csodaszép rajzai tesznek még különlegesebbé. Az igényesen kiviteleztet kötet verseinek az ihletői a népdalok, népköltészet, az évszakok, a természet vagy a történelem, esetleg más költők életműve. Utóbbiak közül talán a Hódolat Weöres Sándornak a legemlékezetesebb. De nemcsak olvasni, hanem hallgatni is lehet ezeket a költeményeket, a Sebő együttes megzenésítésében, emellett maga Kovács András Ferenc is felolvas néhány verset, ami hangoskönyv-jelleget kölcsönöz a kiadványnak.

A megzenésített verseket Sebő Ferenc válogatta, az ő szavaival élve „nekünk olvasók lelkeknek, szerencsére minden korban akadnak olyan költőink, akik felerősítik magukban (és írásaikban) ezt az időtlenségből átsugárzó hangot, és vezetőnkül ajánlkozva segítenek, hogy ne csak meghalljuk, hanem magunk is „igaz hang”-gá váljunk, és annak továbbsugárzói legyünk”.

Kürti Andrea ezután fogott hozzá az illusztrációk elkészítéséhez. Azt mondja, könnyebb volt úgy alkotni, hogy közben hallgathatta a megzenesített verseket. Ezek egyébként bár első ránézésre gyerekeknek szólnak, a kötet nem egy gyerekversválogatás, a világ hallásáról, meghallásáról szóló műalkotás.

Szász Z. Zsolt

October 4, 2019

Útmutató a tökéletes olvasósarokhoz

Az utóbbi évek lakberendezési trendjeinek egyik meghatározó pontja a külön olvasósarok, fészek berendezése. Egy otthonos lakás akkor teljesedik ki, ha található valahol egy sarok, ami kizárólag az olvasásnak szánt fészkelő. A könyvvásárra készülve, összeírunk pár szempontot, hogy mitől lesz tökéletes egy olvasósarok. A hely kiválasztása Ha olvasni akarunk, akkor csendre, nyugalomra vágyunk, picit elhúzódunk a […]

October 4, 2019

Kiemelt programjaink

  Íme az idei vásár kiemelt programjai. Jövünk a többivel is nemsokára.    SZERDA, NOVEMBER 13. 19.00 Nemzeti Színház – Nagyterem, színpadtéri stúdió – Monodráma – Darvasi László: Karády zárkája, Rendező: Béres László. Előadja: Bartha Boróka. (A Gyulai Várszínház produkciója.)     CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 14. 10.00 Színháztér – Megnyitó – A könyv bűvöletében, a Navarra Dance […]

September 10, 2019

Jelentkezz olvasójátékunkra!

Idén is meghírdetjük az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójátékunkat. Íme a kiírás:    Olvasd el, és játssz velünk! – olvasás-népszerűsítő játék – A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői évről-évre kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs irodalom népszerűsítésére, az olvasóvá nevelésre, ezért a 25. könyves szemlét megelőzően is olvasójátékot hirdetnek a gyerekek és fiatalok körében. A játék […]