November 17, 2018

Családi táncház KAF-tól

A könyvkiadás ma már művészet – és itt nem arra gondolok, hogy a kiadók vezetői részéről komoly „művészet” az igényesebbnél igényesebb könyveket csupán pár tíz lejért adni (és fennmaradni a piacgazdaság világában). Azért művészet, mert ma már nemcsak annyiról szól a könyvkiadás, hogy az olvasó két keményebb lap közé összeragasztva kap több tucatnyi vékonyabbat.

A könyvkiadás ma már a művészetek találkozásáról szól – írásművészet, képzőművészet, zeneművészet. Nem azt mondom, hogy ezt a triót mindig kéz a kézben látjuk a könyvesboltokban, hanem azt, hogy néha egészen különleges eredménye van ezeknek a találkozásoknak.

A Gutenberg Kiadónál megjelent Árdeli szép tánc egy ilyen találkozás eredménye – a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc és a Sebő-együttes közös könyve, amelyet Kürti Andrea csodaszép rajzai tesznek még különlegesebbé. Az igényesen kiviteleztet kötet verseinek az ihletői a népdalok, népköltészet, az évszakok, a természet vagy a történelem, esetleg más költők életműve. Utóbbiak közül talán a Hódolat Weöres Sándornak a legemlékezetesebb. De nemcsak olvasni, hanem hallgatni is lehet ezeket a költeményeket, a Sebő együttes megzenésítésében, emellett maga Kovács András Ferenc is felolvas néhány verset, ami hangoskönyv-jelleget kölcsönöz a kiadványnak.

A megzenésített verseket Sebő Ferenc válogatta, az ő szavaival élve „nekünk olvasók lelkeknek, szerencsére minden korban akadnak olyan költőink, akik felerősítik magukban (és írásaikban) ezt az időtlenségből átsugárzó hangot, és vezetőnkül ajánlkozva segítenek, hogy ne csak meghalljuk, hanem magunk is „igaz hang”-gá váljunk, és annak továbbsugárzói legyünk”.

Kürti Andrea ezután fogott hozzá az illusztrációk elkészítéséhez. Azt mondja, könnyebb volt úgy alkotni, hogy közben hallgathatta a megzenesített verseket. Ezek egyébként bár első ránézésre gyerekeknek szólnak, a kötet nem egy gyerekversválogatás, a világ hallásáról, meghallásáról szóló műalkotás.

Szász Z. Zsolt

November 20, 2018

Valláskritikus mémek és reformátorok karikatúrája

Igaz ugyan, hogy ebben az évben az unitárius egyház ünnepli alapításának kerek évfordulóját és a reformátusok már 501 évesek, de ettől még érdekes dolgok hangzottak el Koinónia kiadó kettős könyvbemutatóján, ahol az egyik tárgy Glenn S. Shunshine Reformáció fotelteológusoknak című könyve volt, a másik pedig Nick Page, A kereszténység majdnem tévedhetetlen története. Előbbi szaklektorával, Adorján […]

November 19, 2018

Gyereknyelven a valós kérdésekről

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt figyelmet fordított a gyerekre, tucatnyi, kizárólag a fiatal olvasónemzedéknek szóló könyv kereste gazdáját a rendezvényen. Volt olyan könyv is azonban, amelynek a szerzőjéhez is szerencséjük volt a gyerekeknek, illetve az őket kísérő felnőtteknek, így első kézből értesülhettek arról, hogy miért az a címe, főszereplője vagy sztorija egy könyvnek. Itt mutatták […]

November 18, 2018

Betűk és dallamok egy helyen

A népszerű közmondás alapján eddig csak a virágokkal kapcsolatban tudhattunk biztosan azt, hogy ki a rossz és ki a jó ember. Egy új kutatásnak köszönhetően azonban úgy tűnik, a könyvek szeretete is árulkodik a személyiségünkről. A londoni Kingston Egyetem kutatói vizsgálatuk során nemrégiben egy érdekes eredményre bukkantak. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, empatikusabbak és […]