November 15, 2012

A mese messziről jön, de nem fáradt

 

Zágoni Balázs, a kiadó igazgatója a bemutató során említést tett a Koinónia újonnan kiadott könyveiről, Kelemen Attila Ármin: Így működik Markó Béla kiadványról, Timothy Keller: Hit és kételkedés kötetéről, Eginald Schlattner: Vörös kesztyű, Fejvesztett kakas könyveiről. Majd a gyermekkönyvek szerzőit, illusztrátorát kérdezte.

 

Gergely Edó a monyók születéséről beszélt. Kisfia képzeletbeli barátai, a Süsük és párja monyó elnevezéséből inspirálódott, ők ihlették meg, „aztán csak szövődött a monyók meséje”. A Monyómesék a szerző első könyve, amelynek szereplői láthatatlanok, mindentudók. A szerző által felolvasott, Lackó füléről és Samu szívéről című meséjéből megtudhattuk, hogy a monyólányok télen a legszebbek, ha éppen nem hibernálnak, nyáron pedig viháncolnak, szaladgálnak, és monyólegény legyen a talpán, aki elkaphatja őket.

A Monyómeséket Kürti Andrea illusztrálta. Ez az első olyan illusztrált meséskönyve, melynek szerzőjét ismerhette, így véleményét is ki tudta kérni a munka során. Az illusztrátornak megtetszettek a mesék a könyv figuráinak rajzolása közben, az ő otthonába is beköltöztek a mesék. Kedvenc meséje a monyók születéséről szól.

 

 

 

 

Balázs Imre József költő negyedik köteteként jelent meg a Blanka birodalma, amely egyben a második gyermekverses kötete is. Első gyermekeknek szóló könyvét 2009-ben adta ki, Hanna hinta néven. Mindkét könyvének hősei a gyermekei, a címek is a lányok nevét viselik. A költő azt is elárulta, hogy a bemutatott verseskötetének címét is Blanka lánya javasolta. A Blanka birodalma című vers is később született épp egy utazás közben. „Miután meg van, hogy mit kell csinálni, akkor már könnyű.” – jegyezte meg Balázs Imre József. Idén gyermekirodalom kategóriában ez a könyv nyerte el a Szép Könyv Díjat.

A költő is felolvasott néhányat versei közül. A mese című verséből megtudhattuk, hogy a mese messziről jön, de nem fáradt, messzire visz, kopogtat, bejön hozzánk, és csak akkor lesz kész, ha már mindannyian alszunk. A jelenlevők beléphettek Blanka birodalmába.

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]