November 18, 2018

80×80: könnyedén a súlyos valóságról

A marosvásárhelyi Bolyai utcában található Mini Café már megnyitása óta ad otthont Szentes Zágon alkotásainak. Igaz, eddig csak reprodukciókat tekinthettek meg a betérő vendégek. November 17től azonban pár hétig nyolc eredeti festmény várja a betérőket.

 

A kiállítást B. Szabó Zsolt nyitja. Elmondja, hogy szubjektív kötődése van ezekhez a festményekhez. A 80×80 egyszerű, de nagyszerű cím. Ugyanígy hatottak éveken keresztül Szentes Zágon művei ebben a térben. A moderátor külön kiemeli a tér fontosságát. Az avant garde művészetnek kellenek ezek a közösségi terek. Nem jó szeparálni. Be kell dobni a mély vízbe. Lesz, ami lesz. Úgy gondolja a kávézó erre kifejezetten megfelel. Az embernek egy szempillantásnyi idővel több jut ilyenkor szemlélődni.

A megnyitó további részében Molnár Emese művészetszociológus beszél a nézőpontjáról, ami inkább személyes, mint szakmai. A meseszerű képek amorf alakzatai, a létező és kitalált lények erős Zippelt tartalomként fogalmaznak meg egy erős társadalomkritikát. Egy rendszerről. Orwell világa is beleivódik az akrilfesték mély rétegeibe. Ahogy végignézem a képeket megértem ezt a fajta értelmezést is. Viszont megvárva a megnyitó végét, magamat is átengedem a festményeknek. Tegyenek velem, amit akarnak. Sok mindent láttam ezekben a képekben. Úgy gondolom, hogy szabad asszociációval mindenki más is ezt tette, és fogja tenni, aki betéved a kávézóba.

Zárásként talán egy gondolatot osztanék meg ezek közül. Szentes Zágon alkotásai elsőre a gyermekfestmények hangulatát vetítik elő. Második és harmadik pillantásra is csak bohókás, mindent összegabalyító, felnagyító, megszemélyesítő történeteket, karaktereket látunk. Miután tovább szemlélődünk, a legkisebb részletek felgöngyölítése után kezdjük el érteni azt a súlyos mondanivalót, amit a festő belevarázsolt a műveibe. A jegyzetfüzetemben úgy írtam le, hogy azért kelti fel az érdeklődést, mert nem depis; az emberek a cigarettásdoboz elrettentő fotóit inkább eltakarják, és úgy mérgezik tovább a tüdejüket. Ezzel szemben itt játszva csalogat a hasító valóságba. Túl sokat nézted már ahhoz, hogy csak úgy el tudj távolodni tőlük.

A Mini kávézóban ülő vendégeknek minden alkalommal kap a retinájuk egy italnyi időt a világgal való kínos szembenézésre. És még örülnek is neki. Kitörölni viszont már nem tudják.

 

October 4, 2019

Útmutató a tökéletes olvasósarokhoz

Az utóbbi évek lakberendezési trendjeinek egyik meghatározó pontja a külön olvasósarok, fészek berendezése. Egy otthonos lakás akkor teljesedik ki, ha található valahol egy sarok, ami kizárólag az olvasásnak szánt fészkelő. A könyvvásárra készülve, összeírunk pár szempontot, hogy mitől lesz tökéletes egy olvasósarok. A hely kiválasztása Ha olvasni akarunk, akkor csendre, nyugalomra vágyunk, picit elhúzódunk a […]

October 4, 2019

Kiemelt programjaink

  Íme az idei vásár kiemelt programjai. Jövünk a többivel is nemsokára.    SZERDA, NOVEMBER 13. 19.00 Nemzeti Színház – Nagyterem, színpadtéri stúdió – Monodráma – Darvasi László: Karády zárkája, Rendező: Béres László. Előadja: Bartha Boróka. (A Gyulai Várszínház produkciója.)     CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 14. 10.00 Színháztér – Megnyitó – A könyv bűvöletében, a Navarra Dance […]

September 10, 2019

Jelentkezz olvasójátékunkra!

Idén is meghírdetjük az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójátékunkat. Íme a kiírás:    Olvasd el, és játssz velünk! – olvasás-népszerűsítő játék – A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői évről-évre kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs irodalom népszerűsítésére, az olvasóvá nevelésre, ezért a 25. könyves szemlét megelőzően is olvasójátékot hirdetnek a gyerekek és fiatalok körében. A játék […]