Kedd, 2020. április 7.
HERMAN napja
Menü

Kilátó

Péntek, 2014. június 27. | efi

Magyarellenességnek nézett művészet


Ha mindenben magyarellenességet látsz, marosvásárhelyi magyar vagy – azt hiszem ezzel a kijelentéssel lassan önjellemezhetnénk magunkat. Egy civil aktivista szerepben tetszelgő marosvásárhelyi hölgy nemrégiben az alábbi bejegyzést osztotta meg a Marosvásárhelyiek Facebook-csoportban: „Világos, nagyon világos a kép Marosvásárhelyen. És mind fájóbb. Igencsak felgyorsultak az események. Pár nap alatt csúfították el a vár oldalát, pár óra alatt festették le a Rákóczi lépcsőt.” Aztán jön a lassan szintén marosvásárhelyi magyar tulajdonságnak számító borbélyozás, frundázás, petiandrásozás.

Persze, vannak helyzetek, amikor nem árt, ha a szívünkhöz kapunk. De az első alkalommal megszervezett Digitális Erdély (Digital Transilvania) Fesztivál egyik alkotását látjuk a városban, nem az az eset. Az Alex Neţoiu filmrendező ötlete alapján született rendezvény vasárnapig zajlik a megyeszékhelyen, ezért nem árt óvatosnak lenni. A filmrendező kezdeményezéséhez egyébként csatlakozott a magyarországi Crosstalk Video Art Fesztivál és a Romániából indult, de Európa-szerte nagy sikereket arató Tripoteca Fesztivál is.

És igen, a fesztivál keretében a Művészeti Gimnázium diákjainak a segítségével egy háromdimenziós mintát festettek az 1902-ben épült Rákóczi lépcsőre. Nem mellékesen az Országos Műemlékvédő Hatóság engedélyével. És szintén nem mellékesen olyan festékkel, ami néhány nap alatt lekopik.

Ez művészet kéremszépen, és nem csomó a kákán. Azoknak viszont, akik román mintákat látnak itt és magyar motívumokat hiányolnak, nem tudok mit mondani. Mert biztos vagyok abban, hogy nem tudom meggyőzni arról, hogy nincs magyarellenes művészet. Mint ahogy nem létezik román és magyar műalkotás sem. Csupán az alkotónak van nemzetisége. (efi)