Kedd, 2020. augusztus 4.
DOMONKOS, DOMINIKA napja
Menü

Kilátó

Hétfő, 2016. április 4. | efi

FHU


Ezzel az egy szóval nagyon találóan össze lehet foglalni a közszállítás jelenlegi helyzetét Marosvásárhelyen. Persze, a normatív magyar helyesírás szerint pfujolni (pfuj) kellene, vagy legalább fujolni (fuj), de úgy vélem ekkora nyelvi csúsztatással is fedjük még a valóságot. Az alábbi fotót ma (április 4-én) délután készítette Gyárfás Zsuzsi kolléganőnk. 

A Siletina – Helyi Közszállítási Vállalat Társulás ezeréves autóbuszát valósággal belepte a por – a beszédes FHU rendszámtáblának és a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala feliratnak azonban megmutatták a vizesrongyot. Büszkék vagyunk az eltartónkra, legyen büszke a hivatal is ránk – hirdeti utóbbi. Minden bizonnyal nem sokkal különb a kép a jármű belsejében sem. Por, mocsok, bűz. És még örülünk, ha nem kell hosszú tízperceken át a megállóban ácsorognunk.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy azt ígérték, hamarosan eljön majd a Kánaán, azaz elhozzák onnan ide a buszokat. Újak lesznek, csillogni és villogni fognak. Legjobban majd persze az a politikus, aki kampányolni fog azzal, hogy lám-lám, ezt is megcsináltuk. (Azt már most borítékolhatjuk, hogy egy szót sem ejt majd arról, hogy mekkora árat fizetett és fizet folyamatosan a város.)

A jelen azonban ettől a csillogó-villogó kánaáni autóbuszoktól nagyon messze van. Így nem csoda, hogy a lakók többsége nem veszi igénybe a közszállítást. (Ha arra vetemedik, hogy megpróbálja, néhány nap alatt lemond róla: későre jön, tömegnyomor van rajta, koszos, huzatos stb.) Inkább választja a sokkal drágább, de kényelmesebb autózást. Legalább nem késik el, pedig dehogynem, hisz a város reggelente kész forgalmi dugó. A sok autó között életveszélyes kerékpárral közlekedni, így a vásárhelyiek zöme a garázsban tartja a kerékpárját és legfeljebb critical mass idejére veszi elő a naftalinból. Maradna még persze a gyaloglás, ami alatt a boldog városlakó szívhatja az autók kipufogógázát, mert a fák már nem szívhatják.

És mindezért ki a hibás? A városlakó, aki szavazatával hozzásegítette Dorin Floreát (és klientúráját) ahhoz, hogy szétbarmolja a közszállítást. A közszállítást is. De mindezért még annyivel sem illeti, hogy „fhu”. Vagy pfuj. Vagy fuj.