Kedd, 2020. augusztus 4.
DOMONKOS, DOMINIKA napja
Menü

Hírtér

Kedd, 2016. november 29.

Vádat emeltek egy volt belügyminiszter és szenátusi házelnök ellen


Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hétfőn Vasile Blaga volt belügyminiszter és szenátusi házelnök ellen, aki szeptemberben az eljárás miatt mondott le a román liberális párt éléről.

Blagát befolyással való üzérkedés gyanújával állítják bíróság elé. A korrupcióellenes ügyészek szerint 2011 és 2012 között az azóta a legnagyobb román jobbközép pártnak számító Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadt Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkáraként négy alkalommal összesen 700 ezer euró kenőpénzt kapott egy vállalkozótól. 

Az ügyészek szerint Blaga a párt második embereként befolyását kihasználva elintézte, hogy ezért cserében a vállalkozó cégei szerződést kapjanak két állami vállalattól. Blaga a PDL akkori alelnökén, Gheorghe Ștefanon keresztül kapta meg a pénzt. Ștefant korábban egy másik perben börtönbüntetésre ítélték. A pénz egy része a PDL kasszájába került az ügyészek szerint.

Blaga szeptember végéig a PNL társelnöke volt, erről a tisztségéről azt követően mondott le, hogy tudomására hozták az ellene indított bűnvádi eljárást. Akkor a jobboldali erő kampányfőnöki tisztségéből is távozott.
Románia több kormányának is tagja volt, a belügyminiszteri tisztséget előbb a liberális Călin Popescu Tăriceanu kabinetjében 2004 és 2007 között töltötte be, majd 2009 és 2010 között az Emil Boc vezette kormányban. 2011 és 2012 között a szenátus elnöki tisztségét is ellátta. Traian Băsescu egykori elnök egyik bizalmasa, kampányfőnöke volt. (mti)