Kedd, 2020. május 26.
FÜLÖP, EVELIN napja
Menü

Hírtér

Szerda, 2014. december 10.

Kiáll a MIÉRT a fiatal sofőrök mellett


A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a fiatal gépjármű-tulajdonosokat érdekeit képviselve Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! szlogennel indít figyelemfelkeltő kampányt.
 
 
Mint azt a kormány, az államfő, a parlament, a Felügyelő Hatóság és a Országos Diszkriminációellenes Tanács részére kiküldött állásfoglalásukban írják, „az elmúlt évek gazdasági változásait és a Pénzügyi Felügyelő Hatóság adatait nyomon követve világosan kitűnik, hogy a kötelező járműbiztosítás díja folyamatosan növekedik. A biztosító társaságok indoklása szerint a biztosítási díjak közötti különbségek nem jelentősek, nem indokolják a megkülönböztetések miatti tiltakozást.”
 
A törvény által előírt, a biztosító társaságok számára kötelező biztosítási díj megállapításában, a kártalanítási kifizetések ellensúlyozására, a veszélyeztetett korosztályt, a fiatalokat, több elkerülő módszerre kényszerítették. A tulajdonukban lévő járműveket vagy más országokban, vagy a szüleik, nagyszüleik nevén jelentik be a járműnyilvántartó hatóságoknál. Mint írják, nem tisztességes eljárás az, hogy az érintett korosztályt (a 18-30 év közötti fiatalokat) megbüntessék a biztosítótársaságok ügyintézési inkompetenciája és további hibás adminisztrációi miatt.
 
A Pénzügyi Felügyelő Hatóságnak, a kötelező járműbiztosítás összegének növelésére vonatkozó közleményét, amelyben az ASSAI és a COTAR kérésére válaszolnak, a következőket pontosítják: „Az ASF közli a biztosítókkal, hogy szükségtelen mentségekre hivatkozniuk a kötelező járműbiztosításban (RCA) előzőleg elkönyvelt veszteségeikre”, és ebből „természetszerűleg nem következik a biztosítások díjainak növelése, ellenkezőleg: a csökkenést feltételezné” – áll a közleményben.
 
A biztosítási üzletkör kezelői és felügyeleti szerveinek minden felelős résztvevője vagy érintettje számára javasolják a megkülönböztető helyzet tisztázását. A gépjárművek kötelező biztosítási árának csökkentése és stabilizálása érdekében a következőket kéri a szervezet:
  • a kockázati osztályokba sorolás szabályainak világos és átlátható meghatározását annak érdekében, hogy minden sofőr azonnal értesülhessen az őt érintő besorolásról;
  • a biztosítási díj megállapításában azok a kritériumok legyenek meghatározóak, hogy volt-e az illetőnek balesete vagy sem, és büntették-e már meg vagy sem, valamint csökkentsék a korhoz kötött megkülönböztető előírásokat;
  • szükséges elemezni a kötelező járműbiztosítási árak felső határának rögzítési lehetőségét is, hogy elérhető és kifizethető legyen az a fiatalok számára is. (Közlemény)