Kedd, 2020. július 7.
APOLLÓNIA napja
Menü

Hírtér

Kedd, 2015. november 17.

Bonyodalmak a parlamenti szavazáson


Dacian Cioloș utólag módosította a vasárnap bemutatott kormánytervezetét, amire Călin Popescu Tăriceanu hevesen reagált a parlament plénumában.
 
A kinevezett kormányfő az általa bemutatott kormányprogramból törölte a parlament és az önkormányzatok ötéves mandátumának bevezetésére vonatkozó célkitűzést. A néhány órával korábban közzétett dokumentum szerint a szakértői kormány előkészítené azokat a tervezeteket, amelyek - az európai parlamenti és az államfői mandátumhoz hasonlóan - öt évben egységesítenék az önkormányzati, parlamenti mandátumokat. A kijelölt kormányfő arra hivatkozott, hogy a politikum megújulását követelő demonstrációk számos elképzelését próbálta beépíteni a programba, de a kritikák hatására belátta, hogy egy egyéves mandátummal rendelkező kabinetnek nincs esélye ilyen reformokat végrehajtani.
 
A szenátus elnöke azt kifogásolta, hogy felborult az eljárás folyamata, mivel a miniszterjelölteket az eredeti kormányterv alapján hallgatta meg tegnap a parlamenti bizottság. Ezen az ülésen igen gyengén teljesített Cristina Guseth-et, akit Cioloș az igazságügyi miniszteri posztra jelölt. Helyette előbb Mihai Selegeant, majd Raluca Prunăt  javasolta a miniszterelnök-jelölt, aki szintén a parlamenti bizottság előtt kell bizonyítsa rátermettségét. Ez már a második minisztercseréje volt Cioloș-nak, aki már vasárnap lecserélte Patriciu Achimaș-Cadariurával a 29 éves exmodell Andrei Baciut, akiről alsógatyás fotók kerültek elő.