Hétfő, 2020. szeptember 28.
VENCEL napja
Menü

Hírtér

Szerda, 2016. október 12.

Beperelte a városházát a POL egyik tanácsosa


Hermann Mark Christian, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa feljelentette a marosvásárhelyi városházát a bíróságon. A tanácsos azt kifogásolta, a kiírt határidőn belül a hivatal nem válaszolt hivatalosan iktatott kérdéseire, ezáltal megsértette a közérdekű információhoz való hozzáférési jogát. Erről a Vásárhelyi Hírlap cikkezett. 
 
Hermann a 544-es törvényt vette alapul, miszerint minden adófizető állampolgárnak joga van hozzáférni a közérdekű információkhoz, mitöbb a tanácsosoknak a 215-ös törvény alapján minden információt tíz napon belül a rendelkezésére kell bocsássanak a városháza szakigazgatóságai. 
 
„Szerettem volna pontosan tudni, hogy melyik klub mennyivel tartozik a városházának, ebből mennyit fizetett ki, és a Számvevőszék mit állapított meg az előző években biztosított pénzek kapcsán, ugyanis kiderült, hogy a klubok nem rendeltetésszerűen költöttek el bizonyos összegeket. A városháza által küldött válasz a tartozás összértékét tartalmazta, valamint, hogy melyik sportklub milyen százalékban fizette ki az adósságát. Egy többismeretlenes egyenletet küldtek, összesített adatokat, semmiképp nem arra válaszoltak, amit konkrétan kérdeztem” – mondta a Vásárhelyi Hírlapnak a POL képviselője.
 
Hermann szerint nem a kért választ kapta, ezért panaszt tett a városházán, amit válaszra se méltattak, ezért fordult a bírósághoz a képviselő.
 
Mindemellett Hermann Mark Christian arra is kíváncsi, hogy hogy milyen előírások alapján alkalmazták a polgármester két tanácsadóját, Claudiu Maiort és Csegzi Sándort, mennyi a fizetésük, milyen más juttatásban részesülnek, valamint a munkaköri leírásuk iránt is érdeklődött. Egyelőre ezekre sem kapott kielégítő választ, és nemsokára annak a törvény által előírt határideje is lejár.