Kedd, 2020. augusztus 4.
DOMONKOS, DOMINIKA napja
Menü

Hírtér

Kedd, 2016. november 29.

Legfelső Bíróság: kezdődhet Călin Popescu-Tăriceanu perének érdemi tárgyalása


Elkezdődhet Călin Popescu-Tăriceanu perének érdemi tárgyalása - döntött hétfőn a Legfelső Bíróság. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hamis tanúzás és bűnpártolás miatt emelt vádat a szenátus elnöke ellen. A Legfelső Bíróság megállapította a vád törvényességét, és elrendelte a per érdemi szakaszának elkezdését. A döntés nem jogerős, három napon belül megfellebbezhető. 

Călin Popescu-Tăriceanu ellen július 7-én emelt vádat a DNA a Snagov-erdő és a Băneasa-farm törvénytelen visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben. A vádhatóság szerint 2016. április 15-én Tăriceanu eskü terhe alatt valótlanságokat állított, amikor kihallgatták az ügyben, megnehezítve ezáltal az igazságszolgáltatás munkáját, a vádlottak felelősségre vonását. 

Az ügyészek szerint Tăriceanu a valósággal ellentétben azt állította, nem volt tudomása arról, hogy Paul Philippe herceg visszakapta a băneasai telket (egykori királyi farmot) és a Snagov-erdőt, és állítása szerint arról sem tudott, hogy a visszaszolgáltatásban szerepük volt Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi vádlottaknak. A házelnök azt is tagadta, hogy tudomása lett volna az ezen telkekkel kapcsolatos adásvételi szerződésekről. 

A DNA szerint Călin Popescu-Tăriceanu a valóságnak nem megfelelő állításokat tett, amikor a Tal Silbersteinnel, Dan Cătălin Andronickal és Remus Truicăval, valamint Marcovici Mariusszal való kapcsolatáról kérdezték. 

Ugyanebben az ügyben Dorin Mariant, Emil Constantinescu egykori államfő tanácsosát és Călin Popescu-Tăriceanu volt kancelláriavezetőjét is hamis tanúzással vádolják. (agerpres.ro)