Kedd, 2020. augusztus 4.
DOMONKOS, DOMINIKA napja
Menü

Hírtér

Kedd, 2016. november 29.

81 emberrel lezuhant egy brazil focicsapat repülője Kolumbiában


A Chapecoense épp egy meccsre utazott volna, amikor lezuhant a gépe. A katasztrófát csak öten élték túl, köztük a csapat három játékosa.
 
Lezuhant Kolumbiában egy utasszállító repülőgép 81 emberrel, köztük egy brazil labdarúgócsapat játékosaival a fedélzetén – közölték a kolumbiai hatóságok. A gépen 72 utas és 9 fős személyzet utazott.
A gép – amely a bolíviai Santa Cruz de la Sierrából indult – helyi idő szerint hétfőn késő este szenvedett balesetet, miközben a Kolumbia északnyugati részén található Medellín nemzetközi repülőtere felé közeledett – tájékoztattak a Twitter közösségi oldalon a légikikötő illetékesei.
 
Kolumbiai honlapok arról számoltak be, hogy a gép nem robbant fel, ezért többen túlélhették a tragédiát, sőt találtak is túlélőket a roncsoknál. Sajtóinformációk szerint a Chapecoense csapat sztárjátékosa, Alan Ruschel, valamint a kapusok is túlélték a balesetet, rajtuk kívül pedig egy utaskísérő és egy újságíró élte túl a balesetet, a további 76 ember azonban életét vesztette.
 
A gép a Medellín várostól nem messze, 20-30 kilométerre található La Union település közelében zuhant le egy hegyvidéki területen. Az időjárási viszonyok miatt helikoptereket nem tudnak bevetni a keresési munkálatokba, a terület csak szárazföldön közelíthető meg. A gép egy British Aerospace 146-os rövid hatótávolságú repülőgép volt.
 
A Finance Colombia angol nyelvű helyi portál azt írja, a gép a lezuhanása előtt vészhelyzetet jelentett elektronikai meghibásodás miatt a medellíni reptérnek. Kolumbiában egyébként most éppen esős évszak van, ezért rendszeresek voltak a késések is a repülőjáratoknál.
 
A repülőn a dél-brazíliai Chapecoense futballcsapat játékosai utaztak, akik egy regionális bajnokságon vettek volna részt, szerdán a Copa Sudamericana verseny döntőjét játszották volna az medellíni Atletico Nacional ellen. A csapatnak 2014-ben sikerült feljutnia a brazil elsőosztályba.
 
Több újságíró és sportriporter is a gépen volt, ők is a meccsre tartottak.
A csapat Facebook-oldalára még hétfő este feltettek egy videót, amely a Sao Pauló-i reptéren ábrázolta a csapattagokat, mielőtt elindultak volna Medellínbe.
 
A dél-amerikai futballszövetség minden eseményt elhalasztott a tragédia miatt. (hvg)