Múlt kor

Legelőször akkor kezdtem el érezni azt, hogy csorbul a magyar kultúra, amikor szűk egy esztendő leforgása alatt (2006-2007) távozott az élők sorából Faludy György, Sütő András, Domokos Géza és Szabó Magda. Az érzés azóta is állandó, értékek szaladnak ki a mai generáció kezéből miközben magatehetetlenség veszi körül őt. Aggasztónak tűnik, hogy mennyire fogja hasonló kaliberű értékekkel pótolni azt, ami már elveszett.

Bármennyire is zavaró és jogtalan a részemről ily módon minősíteni, néha az az érzésem, hogy minden nagy alkotás, írás, szerepalakítás, mű a régi időkből származik. Mi, mai csemeték, mintha képtelenek volnánk saját határainkat túllépni egy-egy szenzációs alkotás létrejöttének érdekében. Egyszerűen nincs benne a génjeinkben rendkívülit alkotni. De a dolgok törvényszerűsége az, hogy minden ami a múlté, az duplán értékes a jövőben, szóval a mi időnk még nem jött el.

A Magyar Televízió M1-es csatornáján Cserhalmi György Kossuth díjas színművész heti történelmi magazint szerkeszt. A „Múlt-kor” minden héten egy-egy múltbeli történésről számol be. Nem egy megrögzött, bigott történelmi műsor, mindig kellemes könnyedséggel követ végig egy témát. Kortárs személyiségeket, de régi generációtársakat is megszólaltat, visszavarázsolva a régi időket.
Legutóbbi műsorában, az 1920-ban indult SZÚR (Színészek-Újságírók Rangadója) sporteseményt mutatta be. Az ötlet Sebestyén Bélától, egy 22-szeres magyar futballválogatottól származik, aki a budapesti New York kávéházban álmodta meg a színész-újságíró összetűzést. Az évről évre megrendezett mérkőzéseken színművészek és tollforgatók mérték össze labdarúgó rátermettségüket. A sporteseményen nem feltétlenül a meccs végeredménye volt a fontos, hanem inkább a részvétel. Színésznők, mint Csikós Rózsi, Tolnay Klári és Gobbi Hilda, partjelzőkként próbálták „megőrizni” a színjátszók sporttehetségének imázsát.

Ruttkai Éva, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, vezeti be a színészek csapatát (Fotó: www.bessenyei.hu)

1953-ban Rákosi Mátyás betiltotta a SZÚR-t, a kommunistákra jellemző, mindenféle csoportosulástól való félelme miatt. Következő évben, ezer néző előtt titokban szervezték meg a már megszokottá vált rendezvényt. Az 56-os „kényszerszünet” után 1959-ben kezdték el újból megrendezni a 80 ezres nézőközönségnek örvendő eseményt. A hatvanas években már a politikum is figyelemmel követte ezeket a futballmérkőzéseket. Kádár János részvételével egyfajta népünnepi jelleget is kapott az esemény. Labdarúgás előtt humoros felvonulás volt, ahol a színművészek az éppen aktuális társadalmi történéseket parodizálták, természetesen figyelembe véve a cenzúra intelmeit.
Az akkori résztvevők szerint a publikum inkább a színész-énekes vegyes csapatnak drukkolt, mintsem az újságíróknak. A hangulat fantasztikus volt, rendkívüli öröm járta át a budapesti Népstadiont, a közönség pedig lelkes volt. Akkoriban mintha a lelkesedés is más volt, mint ma.

Major Tamás, kétszeres Kossuth-díjas színész, csapatkapitányként a SZÚR-on (Forrás: www.bessenyei.hu)

A 80-as évekre a SZÚR elveszítette népszerűségét, így vidéki kisvárosokban kezdték megszervezni. Miközben e műsort néztük, megszólalt az apám: „Magyarország múltja százszor értékesebb, mint a jelene” – mi tagadás, nagyon ellenkezni nem tudtam vele. De azt hiszem, ez nem csak az anyaországi kultúrával és történelemmel van így. Mi, erdélyiek is hasonló, elértéktelenedéssel küszködünk.

Hogy mivel magyarázható az, hogy ma már a drukker szellem és a jókedv sem a régi, nem tudom. A „Múlt-kor” heti műsorát nézve, kellemes nosztalgiából lehet részünk, magunkba szállva, átszellemülve visszatéhetünk gyökereinkhez, értékelve mindazt, ami már elmúlt. Cserhalmi György csütörtök esti műsora egy okkal több lehet a kellemes tévékukkantásra.

A „Múlt-kor” előző műsorszámai itt nézhetők meg.

Műsor: Múlt-kor
Tv csatorna: m1

A bejegyzés kategóriája: TV Kukkantó
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>